Text och foto: Åke Bengtzon

Arve för munspelsarvet vidare.

Så sa programledaren Per Söderberg när han avtackade artister och publik i Ås föreningshus efter en mycket lyckad soaré till minnet av framlidne munspelsoraklet och riksspelmannen Edvard Larsson, alias ´n Skogsbylasse.

Fullt hus i Ås i lördags och det här resulterade i en spontan och glädjefull tillställning med musikanter och publik som tycker om den s k ”glamusiken”. Två programledare Per och Gösta ”Jörn” Bäckwall såg till så alla fick spela från scenen. Edvards son Thor Larsson som bor i Delsbo hälsade välkommen och så var musiksoarén igång. Där fanns gruppen Verknuffaran,  ett 15 tal glada durspelare under Allan Perssons ledning. Duettdurspelarna Eva och Tage Lundqvist  med taktfast komp  från Börje Bengtsson och Kurt Göran Lindgren Där fanns också Micke Nolervik- som ytterligare en gång kunde bevisa sin storhet inom sitt instrument. Han var två gånger svensk durspelsmästare under mitten av l970-talet. Takterna sitter fortfarande i.

Sten Edström idag 83, spelade ett knippe modernare melodier tillsammans med sina norska vänner Svein Berg och Ola Larsen från Verdal. Lotta Andersson och Rolf Göransson sjöng varsina låtar med  ett ”härligt svung” Både svung och gung blev det då anrika Ovikens Spelmanslag  besteg estraden. ”Lindgrens Tivoli”som ”Ovallarundan” är några riktiga ”pärlor” . Gruppen Patina var för många åhörare en ny bekantskap.. Det är 3 par som funnit varandra i sin speciella musikstil från medlemsstocken i Jämtland/Härjedalens Spelmansförbund. En hälsingekvartett som kallar sig ”Tre å nån” fanns också med i det omväxlande programmet. Vidare från andra sidan kölen kom dragspelaren Reidar Aksnes som i kretsar anses vara  en av Norges bästa ”Jularbotolkare” Han kompade munspelaren Arve Ulvin  vars  medhavda trälåda inrymde  17 spel till antalet, stämda i olika tonarter. Arve bor i Levanger och anses vara en värdig efterträdare till Edvard Larsson som var hans stora idol. Priser utgick till dagens yngsta som äldsta besökare 3 veckor  resp 87 år. Åsa Siv och Linnea serverade gott fika under de fyra timmar soarén pågick. Hela behållningen tillfaller nu Minnesfonden vars statuter går ut på  att dela ut stipendier till unga lovande folkmusikanter i både Sverige och Norge. Första stipendiet, och det enda hitintills, utdelades till Verdal Juiorspellmannslag våren 2010 .

Patinagruppen är en grupp musikanter som alla tillhör länets spelmansförbund: Fr v: Gunnar Stenmark, Elisabet Grönlund, Astrid Pullar Rickard Näslin, Eva Persson-Huck samt André Huck.

Per, Thor och Gösta

Reidar, Svein, Arve och Ola