Susan Reistad, 2010 års Gla’musikstipendiat

Susan bor i Alfta i Hälsingland och har, tillsammans med gitarristen Bertil Westlund i östra Jämtland, sin första CD-skiva ute i marknaden. Hagelskuren är titeln och innehåller folkmusikaliska alster i olika tempon. Susan komponerade en hel del låtar under sin tonårstid och flera av dessa egna låtar finns med på inspelningen. Hennes komponerande började år 1981. Då var hon 18 år.

Genuin grundutbildning
Musiken har följt henne sen femårsåldern då hon började som blockflöjtselev. Hon växte upp i Solna och kom med i kommunala musikskolan. Sen blev det Uppsala där hennes lärare kom att bli Sonia Sahlström ( dotter till den legendariske nyckelharpspelaren Erik ) Hennes utbildning inom den folkliga musikgenren öppnade dörren och Sonia är nog den person som betytt mest för Susan under violinutbildningen.
Hon har under åren 1983 och 1984 varit knuten till Malungs folkhögskola med fiolpedagogisk inriktning. De tre följande åren på Kappellsbergs musikskola i Härnösand med Röjås-Jonas som violinlärare och Curt Levin i ensamblespel.
Under åren i Härnösand passade hon på att spela upp för Zoornmärkesjuryn och fick då sitt silvermärke som bevis på sitt framförande. Detta hände år 1985.
Gener i släkten
Pappa Anders Dahlborg var konsertmästare i Hedemora orkesterförening i slutet av 1950-talet. Hennes farfars bror, Samuel Dahlborg en känd spelman i Älvdalen. Susans mor Sonia spelade både cello och piano och har också varit verksam som kantor.

Kulturarbetare
Susan har också själv undervisat musikelever och deltagit i olika musikuppsättningar genom åren. Under våren 2010 var hon anställd vid Bilda studieförbund som kulturarbetare på äldreboenden. Hon underhåller med sin fiol och sjunger. Ibland tar hon fram blockflöjten. Hon sjunger i kör, spelar med i dragspelsklubbar. Rockband har också förekommit och i större orkesteruppsättningar. Kyrkorummet är en annan ofta besökt arena. Som i slutet av juli månad då hon, tillsammans med spelkompisen Bertil, gav en lysande konsert i Hallens kyrka i Åre kommun då den traditionella Gla musikfestivalen gick av stapeln och kyrkorummet var välfyllt. Fina recensioner från de lokala mediaföretagen stod att läsa i press och på webb.

Årets Glamusikstipendiat
I samband med konserten i Hallen överraskades Susan med att få Årets Glá musikstipendium. 5000 kr i kontanter samt fint diplom. Det var en glad Susan som vände åter mot Alfta under den sena torsdagskvällen efter framträdandet i Hallen.