Raymond, 76 håller koll i dragspelsmiljön.


Jag tror Raymond Irmér vet det mesta om dragspel och dess specifika miljö. Hans breda kunnande kommer till uttryck när jag besöker hans hem i utkanten av stor-Stockholm.
Raymond Irmér och hans hustru Bibbi har bott i ”Stockholmregionen” sedan 1960 talets mitt. I Trollbäcken, Tyresö hittar jag makarna en julidag 2010. Kvicksilvret visar 31 grader och vi söker skugga. Sin utkomst har han genom åren fått genom sitt fackliga arbete. En bra tjänst där han kom i kontakt med folk i ”maktens korridorer”. Han har fina minnen från sammankomster på Harpsund med statsministerparet Aina och Tage Erlander samt, inte minst med Olof Palme. Ingvar Carlsson bor ju också i Tyresö. Några stenkast bort. Han berättar gärna om sin norrländska uppväxt i Hassel en liten skogsby mellan Stöde och Hassela. I själ och hjärta är det ”norrlänningen” i honom som präglar hans sinne.
En av de största naturbegåvningarna
Militärtjänst i Sollefteå och Östersund och det var vid den tiden han kom jazzdragspelaren Johan Adolfsson nära. De blev goda vänner. ” Jag fick lära mig några typiska ”Adolfssonaccord” som än idag finns bevarade i fingersättningen”. Raymond tar fram ett pianospel och visar mig greppet. Ett ”blockcord”, som Johan var känd för. Han hållerhonom som en av ”de största” naturbegåvningar som Sverige haft genom tiderna.. Ett antal stenkakor med jazzlegenden finns bevarade i hemmets skivhylla.

AccordionJournalen 1949 – 1958
En annan raritet är fyra tjocka band av AcordionJournalen i inbundet skick. Från första numret i november 1949 fram till 1958 då gamla formatet försvann. Det var makarna Birgit Kejving/Andrew Walter som producerade den då ” enda svenska dragspelstidskrift” som fanns att tillgå. Raymond visar mig också några stenkakor från mitten av l950-talet med Elvis Presleys inspelningar av bl.a ” Love me tender”.

Rarieter i all ära men här finns flera hundra dragspelsskivor från stenkaka till CD. I hans gillestuga kan jag nu skönja hans ”breda” musikintresse. Några äldre dragspel, bl a.ett ”Ragge special” från tidigt 40-tal (eller kanske sent 30-tal) Med den hobby som Raymond skapat, tack vare musiken, är det lätt att komma i kontakt med dragspelare och man får många vänner. ” I förra veckan besök hos dragspelskungen Nils Fläcke och två andra ”Kungar” hade jag telefonkontakt med, Sture Synnerfors och Sören Rydgren.” Dessutom de norrländska dragspelarna Anders Nilsson i Östersund samt Peter Forsell i Hedesunda (Peter ny ledamot i SDRs styrelse)

Stor vänskap med Erik Frank
Då Erik levde umgicks de flitigt och när Erik mot ålderns höst blev allt ensammare i sin bostad i Vallentuna tror jag att kamratsamvaron blev av stor betydelse.
Besöken på Musikmuseet i centrala stan har blivit många genom åren efter att ha levererat samlarföremål dit. En bevarandegärning som han känner varmt för.

Som medlem i Sveriges Dragspelares Riksförbund följer han utvecklingen men intresset för vad som händer i övriga världen är också påtagligt. Accord heter den tidskrift som ges ut av Svenska dragspelsförbundet i Finland ( SDIF ) med fyra nummer årligen. Nygammalt täcker in vad som sker i västra dragspelslandet . De tre tidskrifterna ligger framtagna ur hans läsehörna .
Haningemusikanternas lördagsträffar i Handen är säkra besöksmål. När det dukas upp till julbord på Najaden i Handens Centrum bryter den sanna spelmansyran loss i form av både buskspel och dans samt välarrangerat konsertspel. Betfäffande dragspel i radion är det Bosse Nybergs program i SR och P2 lördagar kl 12.03 som gäller. Radio Vikings Åke Hägglund och radio Haninges Bruno Sköld är närradions utmärkta programledare. Bruno kör i två timmar måndagar. Varje vecka. Otroligt stimulerande för en trogen lyssnarskara. Och det har han gjort länge.

En av Raymonds önskningar här i livet var att i samband med Erik Franks bortgång ha kunnat föreviga ett ” Erik-Frank-center” i legendens födelseort Söderala utanför Söderhamn. Ett framtida turistmål för entusiasterna. Tyvärr hittades inte den ”eldsjäl” som skulle ha behövts för förverkligandet. I stället finns önskningen om att Jularbomuseet som drivs av Håkan Pettersson i Alunda utanför Uppsala, skall fyllas av ett och annat föremål som har med dragspelsintresset att göra.
Slutligen brinner Raymond för ett evenameng som han försöker besöka varje år i oktober. Det är spelmansstämman i Älvdalen som numera blivit fast etablerad. En förhoppning om att vi skall ses där till hösten är slutorden i detta repotage från bostaden på Svängstigen i Trollbäckens lummiga förortsgrönska. Då tropisk värme rådde i östra Svealand.
 

Tillbaka