Sång och musik fyllde upp den 9:e festivalen

Återigen har en festival i dragspelens tecken genomförts i Hallen, Åre kommun. Norrmännen ser fram emot att komma år från år trots att utbudet av flera festivaler frestar lite runt om.
En av de flitigaste deltagarna är Per Andersen från Saglia i Nordland fylke som bevistar flera dragspelsstämmor under en sommar. Han är också känd för sina många kompositioner mest inom genren gammeldans. 160 till antalet just nu. Musikanter från Nord- och Sörtröndelag har ju inte så många mil att åka, därav det stora antalet från Klaebu, Melhus, Levanger m o.
Bland de svenska musikanterna har Assar Åberg från Södertälje visat ett stort intresse för Hallen. Multimusikanten Olle Hemmingsson från grannbyn Gärdsta sviker aldrig sin hembygd trots att han numera flyttat till Frösön. Han plockar gärna med sig lillbrorsan Jan från Fjällhalsen på gitarr och vill också att gamle vännen och spelkompisen Börje Bengtsson skall vara med som kontrabasist. Så har det varit de senaste tio åren. Minst. Den här festivalen har sitt ursprung från Sandvikens Camping utanför Östersund men flyttades till andra sidan Storsjön för nio år sedan. Namnet var då ”En snoa mé Storsjöodjuret”. Det är samma fart i det rådande buskspelet som tidigare år och festivalen har sina givna besökare. Det vittnar förbokningarna av husvagnsplatser om. Ingen vill mista sin abonnerade plats. De är begränsade till antalet.

Det här är alltså en årligen återkommande tilldragelse uppbyggd med ett koncept som tycks tilltala musikälskarna. Kyrkokonsert under torsdagskvällen följs av en allsångstimme.
Under fredagen underhållning av ett flertal grupper inne i mattältet och musiktur med ångaren Östersund ute på Storsjöns vatten. Sen blandad dans under kvällen. Den stora konserten sker under lördagen och då blir ofta programmet drygt tre timmar långt. Sen dans igen med nya orkestrar under lördagskvällen. Buskspelet florerar i förtält, vagnar och på öppna gärden. Man ändrar inte på konceptet utan upplägget ligger fast år från år.
Att festivalen är en uppskattad företeelse kom till uttryck då bygdens Lionklubb tilldelade ”Festivalen” Årets Lionstipendium. Nästa år 2011 kanske det blir något lite extra då man firar sitt 10-årsjubileum.